Εργασιακό Άγχος και ρεαλιστικοί τρόποι Διαχείρισης αυτού

Μελέτη του Sainsbury Centre for Mental Health στη Βρετανία έδειξε ότι πολλοί είναι οι εργοδότες που πιστεύουν ότι οι εργαζόμενοί τους δεν θα αντιμετωπίσουν ποτέ πρόβλημα με την ψυχική τους υγεία. Όμως, 10 εκατ. εργάσιμες ημέρες το χρόνο χάνονται εξαιτίας προβλημάτων ψυχικής υγείας, τα οποία οι εργαζόμενοι συνδέουν άμεσα με τη δουλειά τους και τις συνθήκες εργασίας τους.

 

Λίγα νούμερα 

 

  • 1 στους 5 εργαζομένους αισθάνεται κόπωση
  • 1 στους 8 εργαζομένους υποφέρει από πονοκεφάλους
  • 25% των εργαζομένων βιώνουν στρες στην εργασία

Με τη βοήθεια του ειδικού

  • Προσπαθήστε να εντοπίσετε τις στρεσογόνες καταστάσεις-ερεθίσματα (συχνά δεν συνειδητοποιείτε τι είναι αυτό που σας στρεσάρει)
  • Πρώτα καταγράψτε και έπειτα αμφισβητήστε τις αρνητικές αυτόματες σκέψεις που σχετίζονται με τις στρεσογόνες καταστάσεις
  • Κάντε ασκήσεις αναπνοής και χαλάρωσης

Πρακτικές βιωματές επιλογές, διαχείρισης του άγχους

 

  • Διαλογισμός 

Αν δεν θέλετε να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό, εφαρμόστε μόνοι σας την πιο απλή μορφή του. Υπάρχουν πλούσιες επιλογές στο Youtube.

  • Σωστή Αναπνοή

Η σωστή αναπνοή προσφέρει χαλάρωση και βοηθά στην καλύτερη οξυγόνωση του οργανισμού. Βάλτε, λοιπόν, το ένα χέρι στην κοιλιά και το άλλο στο στήθος, εισπνεύστε αργά από τη μύτη (μετρώντας μέχρι το 4) και νιώστε την κοιλιά σας να φουσκώνει. Αν μπορείτε, κρατήστε τον αέρα (μετρώντας μέχρι το 4) και εκπνεύστε αργά και σταθερά (μετρώντας μέχρι το 4), φροντίζοντας να βγάλετε όλο τον αέρα. Κάντε 5-10 διαφραγματικές αναπνοές, 3 φορές την ημέρα.

  • Ηρεμιστικά από τη φύση

Υπάρχουν πολλά βότανα γνωστά για την ηρεμιστική και αγχολυτική τους δράση. Για παράδειγμα, το τίλιο ηρεμεί το στομάχι και η πασιφλόρα συνιστάται για όσους αισθάνονται πιεσμένοι και μελαγχολικοί. Το μελισσόχορτο ενδείκνυται σε περιπτώσεις μεγάλης έντασης που συνοδεύονται από εξουθένωση, ενώ η βαλεριάνα για τις περιπτώσεις που το στρες είναι τόσο έντονο, που χάνετε τον ύπνο σας. Πίνετε 1-2 εγχύματα την ημέρα, αλλά μετά από 1-2 μήνες χρήσης συνιστάται να κάνετε διάλειμμα 2 εβδομάδων.

  • Θεραπευτικό άγγιγμα

Το μασάζ βοηθά το σώμα να χαλαρώσει και συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων της κορτιζόλης στο αίμα. Αν δεν μπορείτε να πάτε σε έναν ειδικό, κάντε μόνοι σας μαλάξεις στον αυχένα και τους ώμους, τα σημεία όπου τείνει να συσσωρεύεται η ένταση.

Η  WorkWell θα χαρεί να σας δείξει μεθόδους αυτομάλαξης!

 

  • Καλές νύχτες 

Όταν είστε πιεσμένοι, ο νους σας, ιδιαίτερα το βράδυ που επικρατεί ησυχία, γυρνά γύρω από αυτά που σας στρεσάρουν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χάνετε τον ύπνο σας, πράγμα που με τη σειρά του επιδεινώνει το στρες. Επιπλέον, τα ξενύχτια από μόνα τους μπορεί να προκαλέσουν στρες.

Πάρτε, λοιπόν, τα μέτρα σας: 

  1. Ασκηθείτε με κάθε ευκαιρία
  2. Αποφύγετε τον καφέ, τα βαριά και πικάντικα γεύματα, αλλά και την έντονη σωματική άσκηση το βράδυ
  3. Κάντε ένα ζεστό μπάνιο με άλατα ή απλά χοντρό αλάτι μαγειρικής
  • Βάλτε μουσική

Η μουσική ηρεμεί τα θηρία, λένε, και δεν έχουν άδικο, καθώς ορισμένα μουσικά κομμάτια, ιδιαίτερα αυτά με αργό ή μέτριο τέμπο και με απλή, ρυθμική και μελωδική δομή (we love ambient) βοηθούν στην αντιμετώπιση του στρες, συμβάλλοντας στη μείωση της αδρεναλίνης που κυκλοφορεί στο αίμα.

  • Keep walking

Η άσκηση, σε οποιαδήποτε μορφή, κάνει καλό στο σώμα και το πνεύμα, αφού βοηθά τον οργανισμό να «καταναλώσει» την περίσσια αδρεναλίνη και το μυαλό να αποσπάται από τις αρνητικές σκέψεις. Μάλιστα, όσοι αθλούνται ταλαιπωρούνται λιγότερο από το άγχος σε σύγκριση με όσους κάνουν καθιστική ζωή.

 

Μυστικά ηρεμίας 

  1. Mια βόλτα στο πάρκο. Ο ήλιος, το πράσινο, το οξυγόνο, οι ήχοι επιδρούν ευεργετικά στη διάθεσή σας.
  2. Όταν επικεντρώνεστε μόνο στα δικά σας προβλήματα, αυτά γιγαντώνονται. Γι’ αυτό, ασχοληθείτε λίγο με τα προβλήματα των άλλων.
  3. Ανοιχτείτε στους άλλους. Όσοι μιλούν για τα προβλήματά τους βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση από όσους κλείνονται στον εαυτό τους.
  4. Φροντίστε για 30΄ την ημέρα να ονειροπολείτε. Η λειτουργία αυτή βοηθά τον εγκέφαλο να ανασυγκροτηθεί.
  5. Γελάστε, κάνει καλό. Το χαμόγελο και το γέλιο ελαφραίνουν την ένταση και φαίνεται να μειώνουν τα επίπεδα των στρεσογόνων ορμονών.
  6. Υιοθετήστε ένα ζώο. Τα κατοικίδια βοηθούν στην αντιμετώπιση του στρες, καθώς φαίνεται ότι η υιοθεσία τους ανεβάζει τα επίπεδα σεροτονίνης στον οργανισμό.

And above all….make some time for your self’s